به گزارش میمتالز، وزارت صمت میخواهد با عرضه محصولاتی همچون فولاد و سیمان در بورس، شرایط را برای ایجاد شفافیت در بازار فراهم کند. اما ایرج رهبر نایب رییس انجمن انبوه سازان معتقدند که این هدف محقق نشده چرا که مافیای قدرتمندی در بازار سرمایه حضور دارند که به راحتی قیمتها را کنترل میکنند.
قیمت ساخت مسکن از ۲.۷ میلیون تومان در سال گذشته به بیش از ۶ میلیون تومان در سال جاری رسیده است.
ایرج رهبر نایب رییس انجمن انبوه سازان متوسط قیمت تمام شده ساخت هر مترمربع مسکن را ۶ میلیون تومان اعلام کرد و به بازار گفت: سال گذشته قیمت هر مترمربع مسکن ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان بود. اما امسال خود وزارت راه و شهرسازی قیمت ساخت را ۴ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان اعلام کرد، اما قیمت واقعی بازار دست کم ۱.۵ میلیون تومان از این رقم بالاتر است.
به گفته او، قیمت تمام شده ساخت مسکن ارتباط مستقیمی با اقتصاد کلان کشور دارد. معمولا متناسب با نرخ تورم حاکم بر جامعه قیمت ساخت خانه هم بالا میرود.
رهبر با بیان اینکه قیمت مواد اولیه ساختمانی مثل سیمان و فولاد در یک سال گذشته بیش از ۵۰ درصد افزایش یافته است، افزود: در گذشته هر کیلو فولاد حداکثر به قیمت ۷ هزار تومان خریداری میشد، اما در حال حاضر این رقم به ۱۶ هزار تومان رسیده است. همه این عوامل باعث میشود که قیمت ساخت را کنترل کرد.
نایب رییس انجمن انبوه سازن همچنین درباره برنامه ریزیهای انجام شده در دولت برای کنترل قیمت ساخت خانه گفت: دولت اعلام کرده که میخواهد یک سری کارتهای اعتباری برای توزیع مصالح ساختمانی صادر کند. همچنین قرار است که ارتباط پیمانکار به تولیدکننده مصالح و کارخانه دار به صورت مستقیم بوده و واسطهها از این فرآینده حذف شوند.
او بر این باور است که حذف واسطهها از بازار میتواند قیمت مواد اولیه و مصالح مصرفی در سخت ساختمان را تا حد زیادی کاهش دهد.
مافیای قدرتمندی در بورس حضور دارند که کنترل قیمتها را در دست دارند. طبق اذعان برخی از مسوولین بازار سیمان ایران در دست ۱۵ نفر است
او که مخالف عرضه برخی از محصولات در بورس است، گفت: عرضه سیمان و فولاد در بورس در شرایطی که توانایی کنترل قیمتها را ندارد تنها به گرانیها دامن میزند. در حال حاضر کنترل قیمت این محصولات در بازار سرمایه دست عدهای خاص است. این افراد خاص خیلی راحت متناسب با منافع خود بازار را بالا و پایین میکنند و دست آخر این مصرف کننده واقعی است که آسیب میبیند.
به گفته رهبر، اگر امکان کنترل و مدیریت بورس را همانند سایر کشورها داشته باشیم، عرضه محصولات در بازار سرمایه به شفاف شدن معاملات منجر میشود. اما در ایران شرایط کاملا فرق میکند و محصولاتی همچون فولاد تحت کنترل مافیایی خاصی است که قدرت بالایی هم دارند. طبق اذعان برخی از مسوولین بازار سیمان ایران در دست ۱۵ نفر است.
رهبر با اشاره به توان فنی و مالی خصوصی در ساخت مسکن گفت: درخواست ما این است که نسبت به گذشته تعامل با بخش خصوصی را بیشتر کنند. اگر ما بخش خصوصی را باور کرده و به آنها اعتماد مضاعفی کنیم ساخت یک میلیون واحد مسکونی در سال کار سختی نیست.
او ادامه داد: البته رونق ساختمان سازی به ایجاد یک سری زیر ساختها همچون زمین و فراهم کردن خدمات زیربنایی مثل تامین آب و برق و گاز نیاز دارد که نهادهای دولتی باید آنها را فراهم کنند بقیه امور را میتواند به صورت مشارکتی یا پیمانکاری از توان داخلی و فنی بخش خصوصی استفاده کرد.
به گفته او، بیش از ۶۵۰۰ انبوه ساز داریم که اگر فرض را بر این بگذاریم که ۱۵۰۰ تای آنها غیر فعال باشند میتوان با قاطعیت گفت که حدود ۵ هزار انبوه ساز در کشور وجود دارد. جدای از این ۵۵۰ هزار مهندس داریم. این آمارها نشان میدهد که از نظر توان فنی و اجرایی بعد از آمریکا در جایگاه دوم دنیا قرار داریم.
منبع: تحلیل بازار